Netop Nu Hvem er vi Vores historie Vores filosofi Fra jord til bord Links Gæstebog


Her kan du læse lidt om jordbærrenes vej fra jord til bord.

Før du kan sætte tænder i de dejlige saftige røde danske jordbær, har de gennemgået en lang proces.

Det starter med at planterne udvikles, hvilket for os normalt sker hos avlere, der er godkendte til at opformere jordbærplanter. Disse avlere er underkastet omfattende kontrol for at kunne leve op til strenge sundhedsmæssige krav til planterne.

Vi køber disse sundhedskontrollerede planter, som er klassificeret på forskellig vis, afhængig af kvalitet og generation.

Tidligere plantede vi normalt barrodsplanter om efteråret, d.v.s. så hurtig efter høst som mulig. Problemet for os var, at vi ikke kunne få plantet tidligt nok efter korn o.l., så hos os kunne vi ofte først plante i begyndelsen af september. Derved var vi ikke i stand til at opnå udbytte året efter, idet dette udbytte er betinget af en tidligere plantning. Reglen siger, at for hver uge du kommer hen i august, falder udbyttet med 25% året efter.

Vi planter derfor nu normalt Frigoplanter sidst i april/først i maj, d.v.s. planter der har udviklet blomsteranlæg til året efter, hvilket sker i "Den generative fase", som strækker sig over september og oktober. Planterne tages derefter op og ligger på køl (-2 grader) til de tages ud til plantning. året efter.

Her kommer vi ind i billedet, idet vi nu skal overtager den videre proces, for at du kan få dejlige røde danske jordbær med fløde o.s.v.

Herefter kan du følge jordbærrene fra plantning hos os til de er plukkeklare i tekst og billede.

Kampen mod ukrudtet

I Danmark er det meget begrænset, hvilke sprøjtemidler der er tilladt i jordbær, og da de tilladte ofte kun har virkning på en lille del af forekommende ukrudtsarter, er det derfor nødvendig at tage gamle kendte metoder i brug, såsom:

   
Der radrenses
Værktøjet kaldes "Lysbrojernet"
Der strigles

   
Jordbær må ikke mangle vand før , og især efter blomstring, samt i september, hvor planterne er i "den generative fase".
Vi samler sten.
Halmen lægges ud.

 

 

Nu venter vi spændt på det første røde bær. Det er altid en kamp hos os, hvem der finder det første, og så efter ca 14 dage starter en forhåbentlig god jordbærsæson, med mange kunder.

Der er blot én fejl ved jordbær

De skal plukkes, for de hopper ikke selv op i skålene.

VELBEKOMME!